top of page
  • Obrázek autoraČSÚZ

Tomáš G. Masaryk má v Petrohradě nový pomník

článek přebrán z webu Českého Rozhlasu, 2003


Minulý pátek byl v Petrohradě odhalen pomník Tomáše Garrigue Masaryka. Ten v Rusku pobýval za 1. světové války a v roce 1916 byl jmenován čestným profesorem Petrohradské univerzity. Dnes ho zde tedy připomíná busta podle návrhu sochaře Josefa Vajceho. Masarykův pomník odhalila manželka českého prezidenta Livia Klausová. Na podrobnosti se jí zeptala Milena Štráfeldová.


Vy jste se v neděli vrátila z třídenní návštěvy Ruska a v pátek jste tam také odhalila pomník našemu prvnímu prezidentu Tomáši Garrigue Masarykovi. Masaryk byl ve své době považován za velkého znalce Ruska, zná ale Rusko Masaryka?


"Já si myslím, že už to, že pomník Masarykovi byl odhalen na Petrohradské univerzitě, svědčí o tom, že Masaryk znal Rusko, ale že jsou v Rusku i lidé, kteří nezapomínají na Masaryka. Chtějí tímto pomníkem připomenout nejenom Masaryka, ale samozřejmě i jeho demokratické a humanitní ideály. Já jsem tam byla při výročí 28. října, při 85. výročí státu, a musím říct, že mne překvapilo, že i když to bylo v době, kdy studenti nejsou na univerzitě, kolik mladých lidí se této akce zúčastnilo."


Pomník věnovala česká strana, konkrétně Československý ústav zahraniční spolu s dalšími sponzory. Jak ten pomník Petrohraďané hodnotí? Líbí se jim?


"Já myslím, že se velmi líbil. Je velmi střízlivý a myslím, že je zdařilý. Má pěkné motto, které se týká spojení Masaryka a Ruska (pozn. red: na podstavci busty je citát z Masarykovy knihy Rusko a Evropa: Znám hodný kus světa, ale musím doznat, že Rusko mi bylo a je nejzajímavější zemí.)


A když jste zmínila, že ten pomník připravili sponzoři, tak dodám, že myšlenka vznikla ve Společnosti bratří Čapků, Československý ústav zahraniční to všechno zrealizoval, ale co mne potěšilo, že přispěli nejen velcí sponzoři, ale řada jednotlivců, řada lidí z celé České republiky."


A jaký vůbec byl Váš pobyt v Rusku? Na co nezapomenete?


"Určitě je to Petrohrad, kde jsem byla sice podruhé, poprvé při 300. výročí Petrohradu, ale teď konečně jsem měla možnost se podívat, jak vypadá město, nejenom slavnostní sály zevnitř. Potom Moskva, kde jsem naposledy byla v 80. letech, a musím říct, že mne překvapilo, jaký velký skok kupředu toto město udělalo. Byla to úplně jiná Moskva, než jakou si pamatuju ze začátku 80. let."


Děkuji za rozhovor a přeji hezký den.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page